Intrebari frecvente

Intrebari frecvente

De ce poate fi utila discutia cu un arhitect inainte de cumpararea unui teren pentru constructii?

Un sfat poate fi bun oricand, dar mai ales atunci cand urmeaza sa iei decizii importante, cum ar fi cea privind achizitia terenului pe care vei vrea sa-ti construiesti casa visurilor tale.  Analiza indicatorilor urbanistici, a inclinarii, orientarii cardinale, a caracteristicilor geotehince ale terenului, a vecinitatilor, toate acestea impreuna cu imaginea ta generala cu privire la constructia pe care ti-o doresti ne pot ajuta foarte mult sa conturam in linii mari viitorul tau proiect. Asa ca nu ezita sa ne contactezi, poti chiar aici.

Care sunt etapele de parcurs pentru obtinerea autorizatiei de construire?
  1. Obtinerea certificatului de urbanism
  2. Efectuarea de studii suplimentare, dupa caz
  3. Obtinerea avizelor si acordurilor cerute prin certificatul de urbanism
  4. Realizarea priectului pentru obtinerea autorizatiei de construire DTAC (PAC)

NOTA: Daca prin certificatul de urbanism se cere elaborarea unei documentatii urbanistice de tip PUZ (plan urbanistic zonal) sau PUD (plan urbanistic de detaliu), aceasta documentatie se va elabora si aviza inaintea DTAC (PAC)

Ce este si cum se obtine certificatul de urbanism?

Certificatul de urbanism este documentul emis de autoritatile administratiei publice locale, in care se precizeaza toate informatiile cunoscute privind conditiile juridice, economice, urbanistice si tehnico-edilitare impuse prin legislatia si reglementarile urbanistice in vigoare pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii pe un anumit teren, inclusiv documentele, avizele/acordurile, studiile si proiectele necesare autorizarii.

Pentru obtinerea certificatului de urbanism este nevoie de urmatoarele:

  • cerere tip
  • acte doveditoare privind dreptul de proprietate asupra terenului
  • documente de cadastru
  • act de identitate
Ce este studiul geotehnic si ce alte studii suplimentare pot fi necesare?

Studiul geotehnic este un raport elaborat de o firma specializata, in urma efectuarii de foraje si prelevarii de probe de sol, cu scopul stabilirii calitatii terenului si solutiei optime de proiectare a fundatiilor, acesta studiu fiind obligatoriu, conform legii. In situatii speciale prin certificatul de urbanism se poate impune si realizarea altor tipuri de studii, cum ar fi cele topografice, studii de impact asupra mediului, studii de circulatie, etc.

Cum se face plata proiectului?

Plata proiectului/lor se face achitand in avans minimum 50% din suma totala (la semnearea contractului) si restul la predarea documentatiilor contractate. Daca optati pentru plata prin banca, proiectul va fi predat la prezentarea dovezii de achitare a avansului.

Ce este PUZ si PUD?

PUZ sau Plan Urbanistic Zonal reglementeaza dezvoltarea urbanistica a unei zone dintr-o localitate, prin corelarea cu prevederile Planului Urbanistic General (PUG), acoperind mai multe functii cum sunt cele de locuire, servicii, productie, circulatie, spatii verzi, institutii publice, s.a.m.d.

PUD sau Plan Urbanistic de Detaliu expliciteaza si detalieaza continutul PUZ si PUG la nivelul unuia sau mai multor obiective situate pe una ori mai multe parcele adiacente de pamant, in corelare cu functiunea predominanta si cu vecinitatile imediate ale zonei, asigurandu-se conditiile de amplasare, dimensionare, conformare si echipare edilitara sub forma de prescriptii si recomandari care se vor regasi in certificatele de urbanism eliberate pentru fiecare lot de teren construibil.

Follow us...

error: Atentie, continut protejat!